Eerste masterclasses Grensland College vallen goed in de smaak
Het Grensland College hield in de maand april maar liefst vijf masterclasses, vanuit zowel het raadhuis in Winterswijk als het CIVON in Ulft. Op woensdag 6 april werd in Winterswijk afgetrapt met de Masterclass Circulaire Economie, een week later gevolgd door Management en Sociaal Werk. De “maand van de masterclasses” werd afgesloten met inspirerende sessies in het CIVON Ulft rond Installatietechniek (20 april) en Engineering (21 april).
Kennis delen
“Onze masterclasses zijn ronduit goed ontvangen.”, zegt Alexander van der Graaff van het Grensland College. “Bezoekers gaven aan geïnspireerd te zijn door onze sprekers, zowel de lectoren van de hogescholen als de verhalen uit de praktijk zorgden voor “rode wangen” bij de aanwezigen, precies wat we willen bereiken. We willen kennis delen die mensen tot nadenken stemt, het is natuurlijk geweldig dat we uit het enorme aanbod aan kennis van HAN en Saxion kunnen putten, en dat het Graafschap College zorgt voor het netwerk aan werkgevers in de regio. Daar maken wij optimaal gebruik van en kunnen daardoor écht kwaliteit bieden in onze masterclasses.”

Inhoud masterclasses
Op 6 april werd in de raadszaal van Winterswijk de maand van de masterclasses afgetrapt. In samenwerking met de Cirkelregio Achterhoek en het Centrum voor meervoudige waardecreatie van de HAN werd een inspirerende masterclass Circulaire Economie gehouden, waarin onder andere keukenbouwer ATAG, bierbrouwer Wentersch en de Gemeente Winterswijk (winnaar Green Leaf-award) vertelden hoe zij omgaan met een circulaire wereld van minder verspilling en meer gebruik van reststromen.
Op dinsdag 12 april volgde vanaf dezelfde locatie de Masterclass Management, getiteld: “Technologie: de versterkende factor voor human capital”, waarin Saxion-lector Sjoerd de Vries en COO Frank Gelen van 247 Tailor Steel de aanwezigen meenamen in het effect van o.a. Virtual Reality, Co-bots en verregaande automatisering op medewerkers binnen een organisatie.
Een dag later werden organisaties in zorg en welzijn eveneens in Winterswijk uitgenodigd voor een inspiratiesessie door Siza Zorggroep over hoe men de belevenis centraal stelt bij het welzijn van hun cliënten. Ook vertelden twee HAN-studenten Sociaal Werk over de innovatieve werkmethode van het Belevingswiel, waarin het talent van iedere client optimaal wordt aangesproken in begeleiding en behandeling. De tweejarige deeltijd Associate degree-opleiding Sociaal Werk is vanaf september ook in Winterwijk te volgen, waarop studiecoördinator Mariette Wesselink die middag een toelichting gaf.
Een week later verhuisden de masterclasses naar innovatiecentrum CIVON op het DRU-terrein in Ulft, waar in de middag van 20 april en 21 april respectievelijk de technische masterclasses rond Installatietechniek en Engineering werden aangeboden. Berthold van Benthem van Techniek Nederland en Bram Schats van Avelution zoomden in op de uitdagingen rond tekorten door verloop en vergrijzing in de installatiebranche, die tegelijk door grote opgaves rond o.a. verduurzaming en een wereldwijd noodzakelijke energietransitie enorm onder druk staat. De sprekers stonden stil bij de noodzaak van bijscholing, zij-instroom en technische innovaties, wat leidde tot nogal wat reacties bij de toehoorders.
Als waardige afsluiter van een maand vol inspirerende kennisdeling, volgde op donderdagmiddag 21 april de Masterclass Engineering met als thema: “Artifical Intelligence: het nieuwe normaal in de maakindustrie?” De onderzoeksafdeling mechatronica van Saxion Hogeschool legde samen met Thijs Rupert van Demcon Industrial Systems uit Enschede uit hoe robots, zelflerende machines en “slimme” productietechnieken de maakindustrie van de toekomst ingrijpend kunnen veranderen.
Meer weten over een thema of zelf een bijdrage leveren?
Van der Graaff sluit af met een oproep: “We hebben met dit aanbod iedere sector iets boeiends kunnen bieden. We willen als Grensland College kennis delen en inspireren, ik geloof dat we daar met onze vijf masterclasses in zijn geslaagd. We gaan ondertussen verder met onze open avonden over nieuwe opleidingen en natuurlijk volgen er komen jaar opnieuw masterclasses. Dus hopelijk tot snel bij het Grensland College!”
Heb je zelf thema’s waarover je meer wilt weten of wil je graag zelf een bijdrage leveren aan één van onze toekomstige masterclasses, laat dat dan vooral aan ons weten.

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je meer over het Grensland College en het opleidingsaanbod weten? Kom dan naar de open avond van het Grensland College in Winterswijk!