Hbo-deeltijdopleiding Gebouwgebonden Installatietechniek: ‘Elektrotechniek en werktuigbouwkunde in één’
Je woont in de Achterhoek en werkt in de installatietechniek. Om up-to-date te blijven wil je – naast je werk – in korte tijd alles leren over energiemanagement, comfort, digitalisering, innovatie en automatisering in jouw vak. Dichtbijzijnste opleiding die dat biedt, was voorheen de Associate degree deeltijdstudie Gebouwgebonden Installatie Techniek (GGIT) aan de Hogeschool Arnhem Nijmegen. Maar vanaf september 2021 kan je deze tweejarige studie van de HAN volgen bij het Grensland College in Ulft. Hoofddocent en studiecoördinator, Ron Bosch, vertelt wat je leert én wat er van je verwacht wordt.
Hoger gekwalificeerd personeel nodig
Ron Bosch geeft deze Ad-opleiding al sinds 2019 bij de HAN in Arnhem. “Het is fantastisch dat we deze opleiding nu ook kunnen aanbieden in de Achterhoek. Daar zijn veel internationale bedrijven gevestigd. Zij zitten te springen om hoger gekwalificeerd personeel met vakgerichte kennis van elementaire Gebouwgebonden Installatietechniek. In brede zin.” De lessen worden gegeven in Ulft in het CIVON.

Wat kun je met dit Ad-diploma
De Ad Gebouwgebonden Installatietechniek combineert belangrijke elementen uit de elektrotechniek en werktuigbouwkunde, met als rode draad: duurzaamheid, installatie-innovaties en gezond leefklimaat. Met deze waardevolle praktische deeltijdopleiding kun je veel kanten op binnen de installatiebranche. Bijvoorbeeld als projectmanager, werkvoorbereider, bid-modeleur, technisch engineer, techniekverbinder, -innovator of -samensteller werken. Bosch: “Bovendien is de Associate Degree (Ad) in Europa een erkende graad op hbo-5 niveau, waarmee je ook verkort een hbo-bachelor kunt halen. Bijvoorbeeld je Ba Werktuigbouwkunde.”
Wat leer je, wanneer en hoe?
Je gaat op donderdag in de ochtend, middag en avond naar school en krijgt leerstof en opdrachten voor de komende week. Je krijgt praktische en theoretische, installatietechniek- en bouwkunde-gerelateerde vakken. Ook krijg je scholing over persoonlijke ontwikkeling, kosten, planning en organisatie. Met als rode draad door alle modules dus duurzaamheid, installatie-innovaties en gezond leefklimaat. Na voltooiing van deze deeltijd hbo-installatietechniek opleiding, kun je bijvoorbeeld van een schetsontwerp, een definitief technisch ontwerp maken.

Praktijkdocenten
Les krijg je van hybride praktijkdocenten uit de bouwkolom. Bosch zelf heeft een ingenieurs- en adviesbureau, TIAB. Ook geven gastdocenten van toonaangevende firma’s uit de branche praktische en theoretische uitleg over innovaties, producten en toepassingen. Bijvoorbeeld van Systemair of Rensen Regeltechniek. Wat je leert, pas je direct toe op je werk.
Hbo Gebouwgebonden Installatietechniek iets voor jou?
Omdat de Ad GGIT een hbo-opleiding is, moet je minimaal een mbo-4 niveau hebben. Bosch: “Maar we hebben ook havisten, vwo- en hbo’ers en universitair geschoolde studenten in onze klassen.” Even belangrijk is dat je werkzaam bent in de installatietechniekbranche. Kennis van elementaire basis installatietechniek, zelfstandig werken, doorzettingsvermogen en een werkgever die je voldoende studietijd geeft, zijn een must. “En ambitie om je te ontplooien in de installatietechniek”, vult de praktijkdocent aan.
Schrijf je voor 15 augustus in
Ben jij die leergierige, ambitieuze werknemer/neemster in de Achterhoek, die hogerop wil? Geef je dan voor 15 augustus op.
Ron Bosch verwelkomt je graag in zijn klas.
Achterhoekse werkgevers die graag vakkennis willen delen, kunnen contact opnemen met het Grensland College.