Technische installateurs vinden bij Grensland College inzetbare kennis van circulariteit, duurzaamheid en energie op hbo-niveau

Technische installateurs vinden bij Grensland College inzetbare kennis van circulariteit, duurzaamheid en energie op hbo-niveau

Na twee jaar de Ad opleiding Gebouwgebonden Installatietechniek (GGIT) ben je een installatiespecialist met toekomstbestendige kennis van gebouwen, circulariteit, duurzaamheid, comfort en energie en ben je nóg waardevoller voor je werkgever. Werkgever Corné de Meijer van Hoppenbrouwers en opleidingscoördinator en hoofddocent Ron Bosch schetsen een rooskleurige toekomst voor de ambitieuze installateur. Iets voor jou?

In september start het Grensland College met de Ad opleiding Gebouwgebonden Installatietechniek in de Achterhoek. Met deze 2-jarige praktische deeltijdopleiding van de HAN, leer je terwijl je werkt en werk je terwijl je leert. Lees hier wat de opleiding voor jou en je werkgever kan betekenen.

DESKUNDIGEN GEZOCHT

Corné De Meijer is directeur van Hoppenbrouwers techniek, totaal installateur en system integrator van installaties in gebouwen en in de industrie. Hij is altijd op zoek naar deskundige medewerkers voor zijn 15 vestigingen, bijvoorbeeld in Arnhem en Nijmegen . “We blijven groeien en zijn continu op zoek naar nieuwe collega’s. Dat doen we onder andere door het werven van studenten werktuigbouwkunde of elektrotechniek van het hbo of mbo-4, die we vervolgens naar een GGIT-opleiding sturen, omdat die heel specifiek gericht is op de installatietechniek.”

Corné de Meijer

KENNIS IN HUIS = WAARDEVOL

Het liefst werft De Meijer nieuwe werknemers direct bij de GGIT-opleiding. “Die jonge specialisten kunnen gelijk aan de slag en brengen een mooie balans voor onze bedrijven. De combinatie van up-to-date studenten met ervaren werknemers, waarborgt de toekomst van ons bedrijf.” Waardevolle kennis die hij nu vaak inhuurt, blijft zo binnen het bedrijf.  “Hierdoor kunnen we onze klanten nog beter adviseren en de installaties duurzaam en slim ontwerpen. Want er staat veel te gebeuren in de bouw. Gebouwen worden steeds meer energieneutraal, slimmer, klimaat adaptief en circulair gebouwd. Dat zijn thema’s die consequenties hebben voor het ontwerp van onze installaties. Je moet bijvoorbeeld kijken naar de toepassing van andere materialen en het opwekken van energie.”

CREATIEVE ARCHITECTEN

Steeds vaker werken zijn collega’s in integrale nieuwbouw en duurzaamheidsprojecten samen met aannemers, ontwikkelaars en eigenaren van gebouwen. “Dit is geen stoffig vak. Elk project moeten we op maat ontwerpen al naar gelang de eisen van eigenaren. Neem de Efteling, die heeft een heel ander lichtplan nodig dan een ziekenhuis. We zijn echte installatie-architecten en creëren de best mogelijke oplossing voor gebouwen en industrie. Dat is creatief werk. Welke producten zet je waar neer om te voldoen aan de hoge duurzaamheidseisen bijvoorbeeld.”

WAT VERWACHTEN WERKGEVERS?

Corné verwacht van de afgestudeerden dat ze kunnen rekenen, ontwerpen, verschillende installaties begrijpen, op niveau met hun collega’s van andere disciplines kunnen meepraten en als specialist installatietechniek meedenken over hun hele vakgebied heen. Hij nodigt nadrukkelijk vrouwen uit om zich in deze materie te verdiepen. Corné: “Het is een prachtig vak. We creëren oplossingen, waarmee we mensen gezond en gelukkig maken. Modern, afwisselend en dynamisch. We programmeren bijvoorbeeld 3-d modellen, waar je gewoon in kunt rondlopen.” Als je ervan droomt om mee te werken aan verduurzaming van de maatschappij via techniek, dan zit je gebakken bij GGIT.

STREEP VOOR OP CONCURRENTIE MET GGIT OPLEIDING

Hoofddocent GGIT Ron Bosch specificeert enkele cruciale onderwerpen betreft gebouwen in de nabije toekomst: grotere luchtdichtheid door minder spleetverlies, verbeterde isolatie, koeling wordt belangrijker en gebouwen worden all-electric. Binnenklimaat, duurzaamheid en circulariteit zijn belangrijke thema’s, waarop het lesprogramma uiteraard is afgestemd. De GGIT-opleiding leidt als enige in Nederland op tot een brede technische installateur. “Onderdelen van modules zijn onder andere circulariteit, duurzaamheid, comfort en behaaglijkheid, hergebruik reststromen en energieopslagsystemen.” Met deze toekomstbestendige opleiding kun je als spil in een bedrijf fungeren. “Echt uniek”, benadrukt Bosch. “Onze studenten kunnen kiezen voor bedrijven die werken met de nieuwste technieken en voorop lopen als aantrekkelijke werkgever. En vice versa. Met de kennis, maar ook door de bredere blik en communicatieve vaardigheden van onze studenten, loopt een werkgever voor op de concurrentie.”

Kijk voor meer info op de opleidingspagina en schrijf je in.

Ad Gebouwgebonden Installatietechniek