Ontdek hier snel antwoorden op je vragen! Of je nu toekomstige student, huidige student of werkgever bent, we hebben de informatie die je nodig hebt. Zit je antwoord er helaas niet bij of wil je je vraag persoonlijk aan ons stellen? Dat is geen enkel probleem. Neem dan direct contact met ons op.

FAQ
Aanmelden opleiding

Wanneer jij een Associate degree-opleiding bij het Grensland College wilt volgen, is het ten eerste belangrijk dat je een DigiD hebt. Daarna kun je de onderstaande stappen volgen:

 1. Kies bij de opleidingspagina de opleiding die je wilt volgen. Klik vervolgens op de gele button ‘Aanmelden opleiding’.
 2. Voer je persoonsgegevens in op Studielink.
 3. Je dient een vrijblijvend verzoek tot inschrijving in op Studielink.
 4. Studielink stuurt jouw verzoek door naar de hogeschool.
 5. Binnen een paar werkdagen ontvang je van de hogeschool een bevestiging per e-mail en verdere informatie over de vervolgstappen.
 6. Check regelmatig ‘Mijn To Do Lijst’ op Studielink.

Na aanmelding in Studielink ontvang je een uitnodiging voor een adviesgesprek. Na afloop van dit gesprek moet je jouw inschrijving nog definitief maken. Daarna ben je klaar om praktisch verder te gaan met jouw 2-jarige hbo-opleiding.

Nadat jij je hebt ingeschreven voor een opleiding in Studielink, ontvang je een uitnodiging voor een adviesgesprek. Je kunt ook direct een adviesgesprek aanvragen bij de desbetreffende hogeschool. Dit doe je door naar de gewenste opleiding te gaan. Klik vervolgens aan de rechterkant op de gele button ‘Adviesgesprek aanvragen bij de [hogeschool]’. Je wordt doorgestuurd naar de hogeschool waar je een afspraak kunt aanvragen.

Voor het volgen van een Associate degree-opleiding zijn kosten verbonden. Elk jaar stelt de overheid het collegegeld vast, en hoeveel dat precies is, hangt af van jouw eigen situatie. Geen zorgen, we helpen je alles op een rijtje te zetten! Op deze pagina wordt alles voor je uitgelegd.

FAQ
Associate degree

De keuze om een Associate degree-opleiding te volgen, is aantrekkelijk voor zowel havisten als vwo’ers die na hun basisopleiding in een tijdsbestek van twee jaar een praktijkgerichte studie willen volgen. Ook is het een geschikte optie voor mbo-4-studenten die een iets diepere theoretische kennis willen vergaren zonder zich in te schrijven voor een vierjarige hbo-opleiding. Daarnaast biedt het mogelijkheden voor werkenden die hun persoonlijke ontwikkeling willen bevorderen binnen het kader van een Leven Lang Ontwikkelen.

Bij het Grensland College kun je in deeltijd een Associate degree-opleiding volgen.

Een Associate degree-opleiding duurt 2 jaar, en een hbo-bachelor 4 jaar. Studenten leren de theorieën uit hun vakgebieden op praktische vraagstukken toe te passen. Werken én leren tegelijk. Nadat jij de Associate degree-opleiding succesvol hebt afgerond ontvang je een erkend hbo-diploma, wat je kansen op de arbeidsmarkt verhoogt.

Overweeg je te starten met een Associate degree-opleiding? Dan dien je te voldoen aan de toelatingsvoorwaarden van Saxion Hogeschool, HAN University of Applied Sciences of Iselinge Hogeschool. Daarnaast is een afgerond mbo4-, havo- of vwo-diploma vereiste, evenals een relevante praktijkervaring. Uitgebreide informatie vind je op de toelatingseisenpagina.

Indien je niet aan de toelatingseisen voldoet, heb je de mogelijkheid om deel te nemen aan een 21+ toelatingstoets. Als je aan het begin van het studiejaar op 1 september wilt starten met je opleiding, dien je op die datum van dat jaar ten minste 21 jaar oud te zijn om in aanmerking te komen voor de toets van dat specifieke studiejaar.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met de hogeschool die verantwoordelijk is voor jouw opleiding.

Onze hoofdvestiging zit in het oude raadhuis in Winterswijk. Deze locatie beschikt over 2 leslokalen. Er wordt online en op locatie lesgegeven bij lokale werkgevers. De praktijkprojecten worden uitgevoerd bij verschillende Eurogio-bedrijven. Daarnaast hebben we samenwerkingen met innovatiecentra als CIVON in ulft, de Steck in Doetinchem en de Marke in Hengelo. Waar jij les en examen hebt, verschilt per opleiding. Kijk voor meer informatie op de pagina van de desbetreffende opleiding.

FAQ
Studiekosten

Voor het volgen van een Associate degree-opleiding zijn kosten verbonden. Elk jaar stelt de overheid het collegegeld vast, en hoeveel dat precies is, hangt af van jouw eigen situatie. Heb je nog niet eerder een Associate degree, bachelor- of masteropleiding behaald? Dan betaal je het wettelijke collegegeld. Het standaard wettelijke collegegeld in 2024-2025 is €2.530.

Vanaf studiejaar 2024-2025 wordt de halvering van het collegegeld afgeschaft.

Als je al een Associate degree, bachelor- of masteropleiding hebt behaald, dan betaal je het instellingscollegegeld. De hogeschool bepaalt zelf de hoogte van dit bedrag. Check hieronder het bedrag per hogeschool:

Kijk voor aanvullende informatie over het instellingscollegegeld op de website van de overheid.

Naast het collegegeld kunnen er kosten ontstaan voor aanvullend lesmateriaal zoals boeken. Verder heb je een laptop of tablet nodig, want we werken met een online leeromgeving.

FAQ
Events

Wil je een overzicht van al onze geplande events voor 2024 – 2025. Check het hier.

Het Grensland College organiseert het hele jaar door verschillende evenementen, om ervoor te zorgen dat jij genoeg informatie over een Ad-opleiding krijgt om uiteindelijk die juiste keuze te maken. Check ze hier.

Meld je ook aan voor ons nieuwsbrief en volg ons op onze socialmediakanalen zodat je als eerste op de hoogte bent van onze events.

FAQ
Werkgever

Ja, Grensland College staat voor verbinden zonder grenzen. We denken en doen vanuit de Triple Helix gedachte. Leren en werken krijgt continu impulsen door een intensieve, meerjarig krachtenbundeling tussen alle overheden, het onderwijs en werkgevers uit de grensregio Achterhoek en Kreis Borken. Samenwerken brengt je praktisch verder.

Neem even contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Als werkgever kun je je op verschillende manier aansluiten bij het Grensland College. Dit kan door:

 • Bedrijfsbezoeken
  Trots op de nieuwste technologie die je net binnen hebt? Of blij met een in eigen huis ontwikkelde, innovatieve tool die de productiviteit verhoogt? Laat het ons weten. We komen graag met onze studenten een kijkje in je keuken nemen. Ze ontdekken dan meteen dat er veel wereldmarktleiders en toonaangevende werkgevers in je branche zijn.
 • Meedenken over de inhoud
  Praat mee over de inhoud van de opleidingen. Zo zorg je voor de beste aansluiting op de kennisbehoefte van jouw bedrijf of instelling.
 • Hybride docenten
  Heb je toppers op de werkvloer, die door hun aanpak of innovatie ideeën voorop lopen in hun vakgebied? En delen ze hun praktijkervaring graag met studenten? Zet ze in als hybride docent, expert of instructeur. Alle kennis en ervaring die je hybride docent opdoet, komt op de werkvloer terecht. Wat bepaalt de keuze voor de invulling van rol en aanstellingsomvang? Dat hangt af van wat het beste past bij de samenstelling van het opleidingsteam en je potentiële kandidaat.
 • Projecten in de praktijk
  Heb je een moderne werkomgeving met een up-to-date productielijn, of bijvoorbeeld een inspirerende vergaderplek? Zet ze in voor onze projecten in de praktijk, om te onderstrepen dat je investeert in talent voor regio.

Goed idee? Neem even contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Door te investeren in de groei van je medewerkers, leg je tevens een waardevolle basis voor de vooruitgang van je onderneming of organisatie. Er bestaan diverse subsidies en belastingvoordelen die de investeringsdrempel verlagen. Op deze pagina hebben we een overzicht van de beschikbare opties samengesteld.

De Ad-opleidingen zijn enorm in trek bij mbo-4-studenten die willen gaan werken én doorstuderen tegelijk en bij werknemers die zich willen om, her- of bijscholen naast hun baan.