Wil je met een Ad-opleiding beginnen? Dan moet je voldoen aan de toelatingseisen van de opleiding van Saxion Hogeschool,  HAN University of Applied Sciences of Iselinge Hogeschool. Kijk hieronder welke vooropleiding je nodig hebt voor toelating. Een relevante praktijkomgeving heb je ook nodig. Tevens voer je een adviesgesprek om samen je verwachtingen te toetsen. Je kunt ook altijd contact opnemen met de desbetreffende hogeschool.

Wijzigingen
Deze informatie over toelatingseisen geldt voor het studiejaar 2024-2025. Het kan zijn dat de overheid of de hogeschool de toelatingseisen in de loop van het jaar wijzigt. We publiceren de toelatingseisen daarom onder voorbehoud.

Relevante praktijkomgeving

Om met je opleiding te kunnen starten moet je niet alleen voldoen aan de wettelijke toelatingseisen. Je moet ook werk hebben in een geschikte praktijkomgeving. Een werkplek die bij je opleiding past, zodat je daar je toetsen en opdrachten goed kunt maken.

Wat houdt een relevante praktijkomgeving precies in?

  • Een baan met de ruimte om op hbo-niveau te leren en te werken.
  • Je werkgever biedt je de mogelijkheid opdrachten op hbo-niveau te doen.
  • Vrijwilligerswerk bij een organisatie die op je opleiding aansluit. En waar je de ruimte krijgt voor jouw opdrachten op hbo-niveau.
  • Een werkgever met wie je goede afspraken hebt, zodat je met jouw toetsen en opdrachten aan de slag kunt.
  • Jouw collega’s hebben minstens hbo-werk- en denkniveau, zodat je ze voor advies kunt vragen. Zoals over thema’s en topics passend bij jouw opleiding die tijdens je studie aan bod komen.

Is jouw werkplek inderdaad relevant voor je studie? Dat moet je zeker weten. Daarom nemen we tijdens het adviesgesprek ook jouw praktijkomgeving onder de loep.

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Iedere mbo 4-student wordt toegelaten. Is er een goede match tussen jou en de opleiding waar jouw mogelijke aandachtspunten liggen? Dat is even belangrijk om te weten. We adviseren jou graag. Neem gerust contact op met de hogeschool die je opleiding verzorgt.

Heb jij een havo- of een vwo-diploma? Dan ligt het aan je profiel of je rechtstreeks toegang hebt tot een opleiding. Check de toelatingseisen op de desbetreffende opleidingspagina om te zien met welk profiel je je direct kan aanmelden.

Heb jij een havo- of vwo-diploma met een profiel dat geldig is tot 1 augustus 2007? Dan heb je een oud profiel. Dat zie je bijvoorbeeld als er  sprake is van deelvakken, zoals Economie 1 of Economie 2 en Wiskunde A1 of Wiskunde A2.

Verouderd profiel?
Met een oud havo- of vwo-profiel heb je geen recht meer op rechtstreekse toelating. Het diploma wordt afhankelijk van de keuze van je opleiding getoetst. Het wordt ook vergeleken met de huidige havo- of vwo-profieleisen en -vakken. Is jouw profiel verouderd? Neem dan contact op met de hogeschool die je opleiding verzorgt.

Heb jij een ander Nederlands of buitenlands diploma? We kunnen je toelaten met een diploma dat tenminste gelijkwaardig is aan het vwo-, havo- of mbo-diploma dat we hierboven bespreken. Is dat zo? Neem dan even contact op met de hogeschool die je opleiding verzorgt.

Stel je hebt een buitenlands diploma. Dan moet je ook een diploma of certificaat hebben dat aantoont dat je de Nederlandse taal goed genoeg beheerst. Geldt dat voor jou? Neem dan even contact op met de hogeschool die je opleiding verzorgt.

Voldoe jij niet aan een van de bovenstaande eisen? Dan kan je deelnemen aan een 21+toets. Wil je op 1 september van een studiejaar beginnen met je opleiding? Dan moet je in dat jaar uiterlijk op 1 september 21 jaar of ouder zijn om aan de toets voor dat studiejaar te kunnen deelnemen. Meer weten? Neem even contact op met de hogeschool die je opleiding verzorgt.