Voor het volgen van een Associate degree-opleiding zijn kosten verbonden. Elk jaar stelt de overheid het collegegeld vast, en hoeveel dat precies is, hangt af van jouw eigen situatie. Geen zorgen, we helpen je alles op een rijtje te zetten!

Het collegegeld

Wettelijk collegegeld
Heb je nog niet eerder een Associate degree, bachelor- of masteropleiding behaald? Dan betaal je het wettelijke collegegeld. Het standaard wettelijke collegegeld in 2024-2025 is €2.530.

Instellingscollegegeld
Als je al een Associate degree, bachelor- of masteropleiding hebt behaald, dan betaal je het instellingscollegegeld. De hogeschool bepaalt zelf de hoogte van dit bedrag. Check hieronder het bedrag per hogeschool:

Kijk voor aanvullende informatie over het instellingscollegegeld op de website van de overheid.

Overige kosten
Naast het collegegeld kunnen er kosten ontstaan voor aanvullend lesmateriaal zoals boeken. Verder heb je een laptop of tablet nodig, want we werken met een online leeromgeving.

Grensland College

Praktisch verder… maar hoe betaal je zoiets?

Je wilt doorpakken. Jij gaat voor een 2-jarige Associate degree-opleiding op hbo-niveau. Doen! Maar een opleiding volgen kost nu eenmaal geld. Hoe betaal je dat? Daar zijn allerlei oplossingen voor.

Zo betaal je het

Collegegeldkrediet
Bij de overheid kun je geld lenen om je collegegeld te betalen: het collegegeldkrediet. De hoogte van je krediet hangt af van het soort collegegeld dat je betaalt: wettelijk collegegeld of instellingscollegegeld.

Grensland College

Zo regel je de kosten

Heb je geen recht op collegegeldkrediet én moet je een deel zelf betalen? Check dan de onderstaande mogelijkheden om je studie gedeeltelijk of volledig te bekostigen:

Opijver staat voor het Achterhoeks talentenfonds. Hier vraag je een scholingsvoucher aan waarmee je je kunt scholen in een beroep met toekomstperspectief. Dus zoek je verdieping in je werk, wil je van baan veranderen of ben je zzp’er? Dan kun je bij Opijver een scholingsvoucher aanvragen voor je studie waarmee je je ontwikkelt binnen je vakgebied of jezelf klaarstoomt voor een ander beroep.

Let op: je moet wel wonen of werken in de gemeente Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Oost Gelre, Oude IJsselstreek, Montferland of Winterswijk. Verder moet je tussen de 18 en 67 jaar oud zijn.

Voldoe je aan die voorwaarden? Meld je dan aan via de website van Opijver.

Wil je een opleiding gaan volgen, ben je jonger dan 56 jaar, maar heb je geen recht op studiefinanciering? Bekijk dan eens het Levenlanglerenkrediet (LLLK). Je kunt onder bepaalde voorwaarden een bedrag lenen voor je collegegeld of lesgeld. Ook als je al met je opleiding bent gestart! Je kunt het LLLK niet aanvragen als je werkgever je opleiding betaalt.

Aanvragen doe je zo:

  1. Check eerst of je voldoet aan de voorwaarden.
  2. Log in op Mijn DUO om het LLLK aan te vragen. Je hebt je DigiD nodig.
  3. Vraag het krediet aan voordat je opleiding start. Ben je al bezig met je opleiding? Dan krijg je geen LLLK over de maanden dat je al bezig bent, maar misschien wél voor de maanden die nog komen.
  4. Vraag het LLLK elk studiejaar opnieuw aan.

Op de website van DUO vind je meer informatie.

Veel werkgevers weten hoe belangrijk het is dat je je blijft ontwikkelen. Het kan dus zijn dat jouw werkgever je wil helpen om je studie te bekostigen, al helemaal als een studie voordelen voor het bedrijf oplevert. Wil je dus een studie volgen? Bespreek je plannen met je werkgever!

Afspraken en cao
Als de scholing plaatsvindt onder werktijd, kunnen de kosten oplopen. In veel cao’s staat hoeveel dagen studieverlof je werkgever door moet betalen. Verder is het belangrijk om in een arbeidsovereenkomst afspraken te maken over een terugbetaalregeling van de studiekosten als je ontslag neemt.

Subsidieregelingen voor werkgevers
Werkgevers kunnen in aanmerking komen voor een tegemoetkoming in de studiekosten via de Subsidieregeling Praktijkleren. Deze regeling is een tegemoetkoming voor de kosten die je werkgever maakt voor de begeleiding van een leerling of student. Ook zijn er sectorale regelingen en kan je werkgever belastingvoordeel krijgen. Op de subsidiepagina voor werkgevers staat meer informatie.

Heeft jouw branchevereniging een opleidings- of ontwikkelingsfonds dat financieel kan bijdragen aan je Associate degree-opleiding? Check het vooral! Lees welke regelingen er zijn in jouw sector.

Het Leerwerkloket adviseert werkzoekenden, werknemers, scholieren, studenten en ondernemers over omscholing, bijscholing, werkend leren en leerwerktrajecten. Ze weten alles over subsidiemogelijkheden en helpen je de studie én subsidie te vinden die bij je past. Maak een afspraak met een leerwerkadviseur of kijk op de website van het Leerwerkloket.

Het is niet meer mogelijk om STAP-budget aan te vragen.