Alles wat je wilt weten over de deeltijd Ad Management Opleiding in Winterswijk
Op 2 september start binnen het Grensland College de enige korte deeltijd hbo-opleiding op management gebied in de regio Achterhoek, uitgevoerd door Saxion Hogeschool. Coördinatoren/docenten van de Associate degree Management studieroute Grensland, Fred Niesink en Andrea Overkamp, beantwoorden vragen over deze praktijkgerichte managementstudie.
Je werkt als leidinggevende en wilt niet zomaar een cursus management volgen, maar een gedegen opleiding, inclusief coaching en HR. Praktijkgericht en direct toepasbaar in je werk. Begin dan aanstaande september aan de Ad managementopleiding bij het Grensland College. Wees er snel bij, want 15 augustus sluit de inschrijving en er is beperkt plaats.
Wat houdt de 2-jarige Ad Management opleiding in?
“Deze deeltijd hbo-opleiding op niveau 5 biedt een compacte en volledige studie”, begint Andrea. “Eén dag per week ga je naar school, in de middag en avond. Praktijkopdrachten voer je uit op je werk. De rest doe je in je vrije tijd. Diverse disciplines komen aan bod: coachen, leiding geven, algemeen management en managementvaardigheden. We zoeken ook de verdieping, bijvoorbeeld in teamdiversiteit, duurzame inzetbaarheid en digitale technologische ontwikkelingen. De 2-jarige opleiding bestaat uit diverse modules. Per behaalde module krijg je 5 EC studiepunten en 15 EC studiepunten voor het afstudeerproject. Om je Ad te halen heb je 120 EC punten nodig.”
Wat heb je aan de opleiding?
Bedrijven in de Achterhoek zitten te springen om geschoolde leidinggevenden, weet Fred. “Met deze hbo-opleiding kun je gemakkelijker doorstromen bij je huidige werkgever of de overstap maken naar een ander bedrijf. Het versterkt je cv, waardeert je employability op en boost je persoonlijke ontwikkeling. Je kunt tijdens de studie blijven werken en het geleerde meteen toepassen in de praktijk. Daar hebben je werkgever en je teamleden baat bij. Doe jij het beter, dan inspireer je je teamleden en verbeteren de bedrijfsresultaten. Je wordt gewaardeerd. Een win-win-win situatie.”
Uit welk hout moet je zijn gesneden?
“Je bent leidinggevende of gaat dat binnenkort worden, met havo of mbo-4 niveau. Een studie neem je serieus”, aldus Freds verwachtingen van nieuwe studenten. “Er is veel discipline voor nodig om die twee jaar goed af te sluiten. Maak daarom goede afspraken met je thuisfront én met je werkgever. Doorzettingsvermogen, ambitie, nieuwsgierigheid, planmatigheid en goed samenwerken zijn absolute vereisten. Daarom hebben we met aanmelders een intakegesprek. We bepalen of de persoon een goede werkplek heeft, voldoende tijd kan vrijmaken en de juiste insteek heeft.”
Wie doen deze opleiding en waarom?
“Onze studenten werken al als leidinggevende of gaan binnenkort leidinggeven. In alle sectoren: de zorg, non-profit organisaties, overheid en commerciële bedrijven”, vertelt Andrea. “Het voordeel van een Ad is dat het een relatieve korte opleiding is met veel inhoud en dat je het naast je werk kunt volgen. Bij uitstek geschikt voor ambitieuze werknemers, die zich willen ontwikkelen op het gebied van leidinggeven. De studenten zijn van alle leeftijden, van net afgestudeerden tot werknemers van middelbare leeftijd. De gemiddelde leeftijd is 35.”
Wat vinden studenten van de opleiding?
“Gaaf!”, merkt Andrea in de praktijk. “Het is hard werken, maar vanaf dag één hebben ze plezier in de praktisch toepasbare lessen. Regelmatig delen gastdocenten uit de praktijk hun kennis of gaan we op bezoek bij bedrijven. Door de nieuw vergaarde inzichten en onderzoeksopdrachten veroorzaken studenten op hun beurt beweging bij hun bedrijven. Ze interviewen bijvoorbeeld managers en werknemers – zeg over duurzame inzetbaarheid – en schrijven een aanbeveling. Zo’n praktijkopdracht wordt heel vaak positief ontvangen. Dat geeft de studenten zelfvertrouwen en erkenning. Wel onderschatten ze aanvankelijk soms hoeveel werk het is: het weekend staat veelal in het teken van de studie. Maar dat hebben ze er allemaal voor over.”
Wat vinden werkgevers van deze opleiding?
Fred: “Werkgevers merken dat de studerende werknemer completer wordt en groeit in zijn of haar functie. En doordat de opleiding de nieuwste ontwikkelingen belicht, sijpelt die waardevolle kennis ook het bedrijf in. De werkgever investeert in de toekomstbestendigheid van het bedrijf, zo wordt dat ervaren.”