Grensland College verbindt hoger onderwijs en Achterhoekse werkgevers
De Achterhoek heeft een uitdaging. Ambitieuze werknemers, leergierige studenten en organisaties die geen kundige midlevel managers kunnen vinden, trekken naar het westen. Overheid, onderwijs en ondernemers slaan de handen om het tij te keren. Er komen verkorte deeltijd hbo-opleidingen in de Achterhoek, die aansluiten bij de behoefte van de markt. In Winterswijk en Ulft, vanaf september. En aanmelden kan nu.
Onze regio biedt inwoners veel: natuur, ruimte, frisse lucht en genoeg gave banen in een belanghebbende industrie en bij internationaal opererende bedrijven. Toch trekken veel inwoners en organisaties weg. Mede omdat werknemers, maar ook mbo-studenten hier geen hbo-opleidingen vinden die goed aansluiten bij de praktijk van het bedrijfsleven. En dat terwijl lokale bedrijven en organisaties niet alleen zitten te springen om juist geschoold personeel op operationeel niveau, maar ook aan midlevel managers met coaching skills én kennis van de praktijk.
Praktijkgericht hbo-onderwijs als oplossing
Uitgebreid onderzoek wees aan dat er bij bedrijven een praktisch niveaugat zit tussen mbo 4 en hbo-bachelor niveau. Een kortdurende deeltijd hbo-opleiding, vooral gericht op de praktijk, is de oplossing. Onder de paraplu van het Grensland College, starten onderwijsinstellingen Han en Saxion, ondersteund door het Graafschap College, kortlopend praktijkgericht hbo-onderwijs in Winterswijk. In september starten de eerste tweejarige deeltijdopleidingen: de Associate degrees Ad Management studieroute Grensland en Ad Gebouwgebonden Installatietechniek. Een Associate degree vormt de brug tussen mbo 4 en hbo-bachelor.
Studeren naast een baan? Wel zo praktisch!
Colleges worden gegeven in het voormalige Raadhuis te Winterswijk en in het CIVON te Ulft, maar de meeste kennis wordt opgedaan in de praktijk, bij diverse topbedrijven in de Achterhoek. “Deze opleidingen op niveau 5 is uitermate geschikt om werken en verder leren te combineren”, aldus Alexander van der Graaff, projectmanager bij het Grensland College. “Studenten kunnen de praktijk- en toekomstgerichte kennis direct toepassen in hun werk en voegen daarmee direct waarde toe aan hun bedrijf.” Later starten meer opleidingen met directe aansluiting op het bedrijfsleven, ook voor mbo-studenten. Ook maakt Grensland College de connectie met Duitsland. “Niet alleen om onze werkende inwoners een kans te geven zich te ontwikkelen, maar ook om onze bedrijven, de Achterhoek én de grensregio futureproof te maken”, aldus Van der Graaff.
Leren bij topbedrijven
De studenten bezoeken andere topbedrijven, snuffelen aan innovaties, leren van internationale projecten, krijgen coaching skills, leren hoe duurzame technieken onze gebouwen toekomstbestendig maken. “Toppers uit het bedrijfsleven dragen ter plekke hun kennis over”, vertelt Eva Folkerts, marketing manager Grensland College. Bedrijven als Kaak, Marel Meat, Bronkhorst High-Tech en Binx Smartility denken enthousiast mee en stellen hun bedrijven open voor gastcolleges door hun vakmensen, rondleidingen en praktijklocaties beschikbaar stellen.
Wat brengt het werkgevers?
Waarom je als werkgever zou investeren in zo’n opleiding? Omdat je er waardevolle medewerkers voor terugkrijgt die de tussenlaag vormen tussen operationele teams en het hoger management. Van der Graaff: “De praktische hbo’ers brengen vanuit hun studie frisse ideeën binnen, passen waardevolle theorie direct toe in de praktijk, sturen operationele teams aan, voeren complexere taken uit en communiceren doelgerichter.” Het is zelfs zo dat veel praktijkopdrachten tijdens hun werk uitgevoerd moeten worden. Directe meerwaarde dus. “Bovendien brengen ze innovatiedrang naar binnen. Dat maakt je bedrijf of organisatie toekomstbestendig, en houdt de Achterhoek futureproof. Hoe mooi is dat?”
Geef je op en neem contact op met ons.