Kosten en collegegeld

Praktisch verder… hoe betaal je zoiets?

Je wilt doorpakken. Jij gaat voor een 2-jarige Associate degree opleiding op hbo-niveau. Doen! Maar een opleiding volgen kost nu eenmaal geld. Hoe betaal je dat? Daar zijn allerlei oplossingen voor.

Het collegegeld

Heb je nog niet eerder een Associate degree, bachelor- of masteropleiding behaald? Dan betaal je het wettelijke collegegeld. Het wettelijke collegegeld voor de 2-jarige hbo-opleiding Ad Gebouwgebonden Installatietechniek in 2022-2023 is €2.209. Wellicht kom je ook in aanmerking voor de halveringsregeling van de overheid. Daardoor betaal je in het eerste jaar maar 50% van het collegegeld.

Wat is de wettelijke hoogte van het collegegeld?

Als je al een Associate degree, bachelor- of masteropleiding hebt betaald, dan betaal je waarschijnlijk het instellingscollegegeld. Kijk voor meer informatie over het instellingscollegegeld op de website van de overheid.

Bereken met de collegegeldwijzer of je wettelijk collegegeld of instellingsgeld betaalt.

Overige kosten
Behalve een goede laptop heb je studieboeken nodig. Reken op ongeveer €250,00 voor studieboeken, readers en kopieerkosten. Bekijk de voorlopige boekenlijst voor Ad Gebouwgebonden Installatietechniek op de website van HAN University of Applied Sciences.

Zo betaal je het

Krijg jij collegegeldkrediet?
Bij de overheid kun je geld lenen om je collegegeld te betalen: het collegegeldkrediet. De hoogte van je krediet hangt af van het soort collegegeld dat je betaalt: wettelijk collegegeld of instellingscollegegeld.

Check hier of je collegegeldkrediet krijgt.

Zo regel je de kosten

Heb je geen recht op collegegeldkrediet? En moet je een deel zelf betalen? Check dan deze mogelijkheden om je studie gedeeltelijk of volledig te bekostigen:

Levenlanglerenkrediet
Belastingvoordeel
Bijdrage werkgever
Branchevereniging
Leerwerkloket
Opijver – het Achterhoeks talentenfonds